Een haspelwagen kopen: denk hierover na

Wanneer jij met regelmaat glasvezelkabels, elektriciteitskabels, hoog-, midden- en laagspanningskabels dient te vervoeren, is het wellicht verstandig om een vrachtwagen of ander groot (bedrijfs)voertuig te vervangen door een haspelwagen. Doordat de haspel vrij van de grond hangt, kunnen de kabels zonder al te veel inspanning met de hand of een kabellier op- en afgerold worden. Wanneer de kabels keurig opgerold zijn, loop je minder risico dat iemand erover struikelt of tijdens het vervoeren in de knoop raken. En heel eerlijk? Dat bespaart een hoop tijd, mankracht, ongelukken én geld. Daarom is het hartstikke begrijpelijk dat jij op zoek bent naar een haspelwagen. Dankzij de constructie van een haspelwagen kunnen kabels immers veilig en efficiënt van plek A naar plek B vervoerd worden. Voordat jij daadwerkelijk op ‘bestellen’ klikt of contact opneemt met een bedrijf dat haspelwagens verhuurt of verkoopt, is het echter goed te letten op factoren als het maximaal toegestane gewicht van de kabels, de kwaliteit van het frame van de haspelwagen, het type kabels die vervoerd moeten worden en de (gemiddelde) afstand die met de haspelwagen gemiddeld afgelegd moet worden.

Eigenschappen van de haspelwagen

Om te beginnen is het belangrijk oog te hebben voor het maximale gewicht dat de haspelwagen kan dragen. Zo zijn er haspelwagens voor kabels tot maximaal 1450 kilogram en 2700 kilogram. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van het gewicht van de kabels, in het bijzonder omdat het maximale gewicht samenhangt met de kwaliteit van het frame van de wagen. In het algemeen geldt hiervoor dat naarmate het maximale gewicht van de kabels hoger is, de kwaliteit van het frame ook hoger is door de keuze voor (ander) frame materiaal. Het voordeel van een hoogwaardig frame is dat de haspelwagen minder snel kapot gaat en dus langer meegaat. Anders geformuleerd heb je van deze laatste haspelwagens dus meer plezier.

Langzaam- of snelverkeer

Ten tweede is het verstandig om te bepalen of je een snelverkeer of langzaamverkeer haspelwagen nodig hebt. Met een langzaamverkeer haspelwagen is het niet toegestaan harder te rijden dan 20 kilometer per uur. Dit is dus niet handig wanneer regelmatig grotere afstanden overbrugd moet worden. Een snelverkeer haspelwagen, die overigens te herkennen is aan een kentekenplaat, is dan een betere keuze. Deze haspelwagen heeft namelijk een enkele as, waardoor de snelverkeer een stabielere wegligging heeft ten opzichte van de langzaamverkeer haspelwagen. Is het dan in alle gevallen verstandiger om te kiezen voor snelverkeer? Nee, zeker niet. Ondanks dat het met deze haspelwagen is toegestaan om op de snelweg te rijden, kunnen niet alle kabels worden vervoerd met snelverkeer. Haspels die breder zijn dan de maximale toegestane breedte van voertuigen op de weg, ofwel 2.55 meter, mogen bijvoorbeeld enkel vervoerd worden met de langzaamverkeer haspelwagens. Ook wanneer een haspelwagen snel en gemakkelijk verplaatst moet worden, of op locatie meerdere keren gedraaid moet worden, is een snelverkeer haspelwagen niet aan te bevelen. Door de dubbele as is de snelverkeer haspelwagen is het niet mogelijk eenvoudig en snel draaibewegingen te maken.

Ondernemenderegiobrugge
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart