Boekhoudprogramma vergelijken is een goed plan

Boekhouden is niet de meest favoriete activiteit voor de gemiddelde ondernemer. Maar om succesvol te kunnen ondernemen heb je wel een gedegen administratie nodig, zodat je op ieder gewenst moment kunt zien hoe je er voor staat. Bovendien is het bijhouden van een boekhouding wettelijk verplicht. Hoe je dit doet, zegt de wet niet maar goede software is daarbij wel erg belangrijk. Maar waar moet je op letten als je een boekhoudprogramma vergelijken gaat?

Online Boekhoudprogramma vergelijken

Een boekhoudprogramma vergelijken, is niet iets wat je zomaar eventjes doet. Voordat dat je daarmee begint, is het belangrijk dat je eerst duidelijkheid over een aantal zaken hebt die voor jou van belang zijn.

De ontwikkelingen op het vlak van boekhoudsoftware zijn erg hard gegaan in de afgelopen jaren. Zo kun je tegenwoordig heel gemakkelijk boekhouden in de Cloud en binnen Europa elektronisch facturen uitwisselen via het zogenaamde PEPPOL-netwerk. Dit Europese netwerk voldoet aan de strengste veiligheidseisen en voldoet volledig aan de AVG. Zodra je de factuur verstuurd, komt deze automatisch in het boekhoudpakket van de ontvangende partij, mits deze ook is aangesloten natuurlijk. Spookfacturen zijn hiermee verleden tijd.

Waar je ook over moet nadenken als je een boekhoudprogramma vergelijken gaat is de manier waarop je jouw administratie gaat bijhouden. Zo kun je alle bonnen verzamelen en deze inleveren bij de boekhouder die je hebt ingehuurd. Ben je een kleine ondernemer of heb je een eenmanszaak, is dit vaak heel handig.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de administratie te doen in een online boekhoudprogramma of een offline versie die op de server van je bedrijf draait. Als je bedrijf wat groter is, en je hebt een interne afdeling voor de administratie, zie je de laatst genoemde mogelijkheid vaak terug.

Ben je een kleine ondernemer en werk je samen met een ingehuurde boekhouder, dan is een online boekhoudprogramma in de Cloud een heel handige oplossing. Zo kan je heel gemakkelijk een goede taakverdeling tussen jou en je boekhouder afspreken en kan deze op ieder gewenst moment met je meekijken.

Welke vorm het best bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de business waarin je actief bent. Maar welke vorm je ook wilt kiezen, zorg er in ieder geval voor dat je voor een gebruiksvriendelijk pakket kies dat voldoet aan alle eisen op het vlak van wet- en regelgeving, veiligheid en privacy. Als je van boekhoudprogramma gaat wisselen, bekijk dan of de gegevens uit het oude pakket gemakkelijk zijn te converteren.

Besluitvorming

Het is erg belangrijk dat je te allen tijde jouw administrateur of boekhoudafdeling in het besluitvormingstraject betrekt. Zij moeten immers met de software gaan werken. Hebben jullie alle eisen en wensen op een rijtje hebt gezet, is het ook belangrijk om deze te prioriteren.

Hierbij geeft je per item aan of het een keiharde eis, een welkome aanvulling, of een leuke bijkomstigheid is. Met deze lijst kan je vervolgens op bijvoorbeeld de website www.shopadvies.nl/software een goede vergelijking van de mogelijkheden maken zodat je ook een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Ondernemenderegiobrugge
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart