Auto op de zaak zetten: slim of niet?

Auto op de zaak zetten: slim of niet?

Een auto brengt je van punt A naar punt B en is bijna onmisbaar geworden in het leven. Een goede auto is al helemaal onmisbaar voor ondernemers die veel onderweg zijn. Je kan jouw auto op de zaak zetten, maar je kunt de auto ook privé houden. Voordat je die keuze maakt, wil je natuurlijk een aantal dingen overwegen om zo de beste keuze voor jou te maken.  

Als je een beginnende ondernemer bent, dan kan het zijn dat je geen verstand hebt van een auto op de zaak zetten. Lees daarom verder en kom erachter of een auto op de zaak zetten iets voor jou is.  

Niet jouw auto op de zaak zetten 

Wanneer jij als ondernemer niet vaak onderweg bent voor jouw onderneming, dan is het mogelijk om jouw auto privé te gebruiken en hem niet op de zaak te zetten. In dat geval heb je de mogelijkheid om de auto tot jouw privévermogen te rekenen. Als jij onderweg bent voor zaken, dan mag je €0,19 per kilometer in rekening brengen. Denk aan zakelijke ritten naar de bank, naar jouw klanten, naar jouw accountant en dergelijke ritten.  

Gebruik jij jouw auto dus minder dan 10% voor zakelijke ritten, dan is het slimmer om de auto niet op de zaak te zetten en tot je privévermogen te rekenen.  

Wel jouw auto op de zaak zetten 

Wanneer je veel zakelijke ritten moet maken, dan is een auto op de zaak zetten handig. Je hebt dan de mogelijkheid om de gemaakte kosten van jouw winst te halen, waardoor jij dus minder belasting hoeft te betalen. Jouw auto op de zaak zetten zal niet gelijk met zich meebrengen dat je alle kosten kan aftrekken. Rijd je meer dan 500 kilometer privé met de auto in het jaar, dan zal er een bijtelling plaatsvinden.  

Wanneer je dus veel met de auto reist voor jouw onderneming, dan wil je de auto op de zaak zetten en de auto niet tot jouw privévermogen rekenen.  

Welke optie is voordeliger? 

Wanneer je meer dan 10% maar minder dan 90% zakelijk rijdt, dan heb je de keuze om te kiezen voor privé of zakelijk. Je zal echter verplicht privé moeten aanschaffen wanneer je minder dan 10% zakelijk rijdt. Rijd je meer dan 90% zakelijk, dan zal je verplicht je auto op de zaak zetten.  

Over het algemeen is het voordeliger om jouw auto op de zaak te zetten. Dit geldt voornamelijk voor nieuwe auto’s en niet oude auto’s. Je zal dus moeten kijken of je verplicht bent om de auto privé of zakelijk te zetten. Mag je zelf kiezen, dan wordt aangeraden om de auto op de zaak te zetten.

Ondernemenderegiobrugge
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart